24 Eylül 2009 Perşembe

Vaka : Bölüm 5

Yabancılaşma sendromu geçiren biri, beyni şoklandıktan sonra kendiliğinden rüya göremez. GH-1409-TL hastalığının yapısından pek haberdar olmamasına rağmen, bu deneyim ona rahatsızlık vermişti. Gariplik uykuyla ilintili olduğundan ve uykunun bu hastalıktaki kritik önemi nedeniyle, GH-1409-TL istemediği halde doktor Wundt' a danışmak zorundaydı. Fakat rüyanın kendisi çok ilginçti. Sanki bozuk bir vidyo gibiydi. Daha önceden hiç rüya görmediği veya hatırlamadığı için bu konudaki fikri de sisliydi. İçgüdülere bağlı bir şüphe hissetmeside onu endişesiz kılıyordu, belkide bu yine "koruyucu melek" inancıydı.
Konsola doktor Wundt' un iletişim numarasını girdi. Ekranda Sistem'in bir logosuyla beraber doktor Wundt' un bir resmi vardı. Sistem logosunun ortasındaki şeritte "Bilim Planlayıcısı" sözcükleri güya Sistem' i tanımlamak içindi. GH-1409-TL araştırmalarını Sistem' in çizdiği yolda ve çoğu zaman amacını bilmeden yapmaktaydı. Belki de amacı hiçkimse bilmiyordu ama Sistem'e herkes güvenirdi ya da Sistem'den başka kimsenin planı yoktu. Doktor Wundt ekranda belirdi. "Görebildiğim kadarıyla iyi uyumuşsun, ama yinede bir problemin var sanırım." GH-1409-TL insanlarla henüz otuz saat geçirmiş olmasına rağmen huzursuzluğu ciddileşmişti. Bir an önce ıssız bir yerde yalnız bırakılmak için can atıyordu. Konuşmayı maksimum verimle sürdürebilmek için hemen konuya girdi. "Bir rüya gördüm, daha önce hiç rüya gördüğümü hatırlamıyorum. Ciddi birşey mi diye merak ettim." Doktor Wundt'un kaşları çatıldı. Önce "Emin misin?" diye sordu fakat sorunun anlamsızlığını kavradıktan sonra, "Yabancılaşma sendromu geçiren hastalar rüya göremez. Tedavi için hafızanı ve beynindeki birtakım bilinçaltı faaliyetleri kısıtladıklarından rüya görmemen gerekir. Ama.." GH-1409-TL araya girdi." Tedavinin uygun şekilde yapılmadığından bahsetmiştiniz. Sebebi bu olabilir mi?". "Sanmam, beyin şoklandıktan sonra bilgisayar tarafından otomatik yapılandırılır. Bilgisayar kasten belirli şartlar tetiklediğinde rüya görmen için yapılandırmadıysa veya biri sana şaka yapmadıysa... ne tür bir rüya bu?" GH-1409-TL Kandel' den bahsetmeyi istemedi çünkü bu konuşmayı uzatacak ve başına olmadık işler açacaktı. "Belkide uyuşturucunun etkisiyle oluşmuş bir halüsinasyon falandır. Eğer bir gelişme olursa tekrar bildiririm. İyi günler doktor."
GH-1409-TL rüyayı Kandel'in tezgahladığından emindi. Fakat bu konuyla ilgilenmek için kendini zorlayamadı. Onun yerine bütün gününü kubbenin dış cephesinde, volkan patlamalarını izleyerek geçirdi. Gece olduğunda yıldızların titrek ışıklarına dalarak içinden orada, hiçbirşeyin olmadığı yerde olmayı geçirdi. Sonra asansöre doğru kafasını çevirdi. Gözleri yeniden yakına odaklanırken, gönlüde daraldı. Aldığı nefes insan için optimum hava karışımı olmasına rağmen ciğerlerini besleyemiyordu yine.
Uyuyabilmek için yine enjektörü kullandı. Kandel daha rahat gözüküyor ve onunla konuşuyordu. "...neden beyin yapılandırması varken biz "hasta" olmayanlar eğitim görmek zorundayız sanıyorsun. Sizin kafanıza bir robota veri yükler gibi bilgi transfer edilebiliyor. Bu hastalık olamaz. Makinalarla olan yoğun yaşam, belkide yıllar içinde insanları evrimleştirdi. Fakat Sistem bunu böyle yorumlamıyor. İnsanı öldürdüğü için bunu hastalık diye tanımlıyor. Oysa serbest bıraksak, uygun koşulları üretsek o zaman bunun evrim olduğunu görebiliriz. Bunu gizlice kanıtlamalıyız." Kandel kayboldu ve tekrar belirdi. "...beynini programladık ama hala hür düşünebilir, istediğin şekilde karar verebilirsin...". Kandel tekrar belirdi, gözlerini ona dikmişti."...robotlar beceremiyor işte seni kullanmalıyız. Bana yardım etmelisin..." Kandel aynı şeyi tekrarladı. GH-1409-TL sıçrayarak uyandı. Koridoru geçti. Kandel dev ekranın karşısında hidrolik bir koltukla aşağı sarkmıştı. GH-1409-TL' yi farkedince kafasını çevirdi. "Ne kadarını biliyorsun?"

Hiç yorum yok: